Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

«Ο Μπάγεβιτς δεν ήθελε συλλήψεις»

Οι χούλιγκαν που επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο φιλικό της ΑΕΚ στην Καλλιθέα, δεν έχουν συλληφθεί ακόμα γιατί ο Σερβοέλληνας τεχνικός δεν το ήθελε! Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, που πρόσθεσε πάντως πως οι ένοχοι θα εντοπιστούν και θα δικαστούν.

Επίσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», δεσμεύτηκε πως το ΟΑΚΑ θα είναι έτοιμο για τον αγώνα της Ένωσης κόντρα στην Χάιντουκ Σπλιτ για το Γιουρόπα Λιγκ στις 16 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιώργου Νικητιάδη...


Συναντηθήκατε για το θέμα της βίας με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού και τους προέδρους του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Ποιες εντυπώσεις αποκομίσατε; 


«Και οι τρεις πρόεδροι μου είπαν «ό,τι θέλεις από εμάς», αλλά μου μετέφεραν και την άποψή τους ότι η πολιτεία οφείλει να πάρει αποφασιστικά μέτρα για να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία. Πιστεύω στις προθέσεις τους όπως και στις προθέσεις άλλων προέδρων που συνάντησα όπως του Ατρόμητου, της Λάρισας και της ΚΑΕ ΑΕΚ».

Στο θέμα της βίας, τι ζητάτε εσείς από το ποδόσφαιρο και τι ζητεί το ποδόσφαιρο από την πολιτεία;


«Πρέπει να γίνει σαφές προς τις διοικήσεις των σωματείων ότι οι σύνδεσμοι είναι μια ιστορία που πρέπει να ελέγξουν πλήρως, διαφορετικά να τη διαλύσουν. Οι σύνδεσμοι έχουν τις ευλογίες των διοικήσεων, χρησιμοποιούν τα σήματά τους, χρησιμοποιούν τα ονόματά τους, παίρνουν εισιτήρια από τις διοικήσεις. Συνεπώς οι σύνδεσμοι θα πρέπει να ελεγχθούν πλήρως από τις διοικήσεις. Αυτό που ζητεί από εμάς η ηγεσία των σωματείων είναι να ακολουθήσουμε μια αυστηρότερη πολιτική καταστολής και μια αυστηρότερη εφαρμογ
 ή των νόμων».

Και για το θέμα των συνδέσμων, το ποδόσφαιρο θέλει από την πολιτεία να πάρει πρωτοβουλίες...


«Δεν έχουν δίκιο διότι μεταξύ σωματείων και συνδέσμων υπάρχει η σχέση που προανέφερα. Εμείς πρέπει να παίρνουμε κάθε τόσο άδεια από τον εισαγγελέα ότι συντελούνται κάποια εγκλήματα μέσα στους χώρους των συνδέσμων προκειμένου να κάνουμε έφοδο. Το κάναμε πρόσφατα στην Πάτρα πριν από τον αγώνα Κέρκυρα - ΑΕΚ. Ερευνήθηκαν τρεις σύνδεσμοι οπαδών της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού».


-Είστε υπέρ της επαναφοράς του ιδιώνυμου για τα επεισόδια στα γήπεδα;


«Είμαι υπέρ του οποιουδήποτε μέτρου μπορεί να συμβάλει στην εξαφάνιση της βίας».


Οι ρήτρες βίας από τον ΟΠΑΠ αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από τη Σούπερ Λίγκα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;


«Δεν είναι θέμα της Σούπερ Λίγκας. Αν δεν θέλουν, δεν υπογράφουν και δεν παίρνουν χρήματα. Το ελληνικό Δημόσιο όσο του πέφτει λόγος με τη συμμετοχή που έχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, δεν διαπραγματεύεται τέτοια ζητήματα».

-Η επιχειρησιακή ομάδας της αστυνομίας που παρακολουθεί τους αγώνες θα συμβάλλει στις περιπτώσεις μεγάλων επεισοδίων;

«Χρειαζόμαστε ισχυρότερα όργανα και αναβαθμισμένα όργανα. Δεν μπορείς να έχεις μια ΔΕΑΒ η οποία ξύπνησε ένα μήνα μετά τα γεγονότα (σ.σ. της Καλλιθέας) και έστειλε επιστολή και η οποία ζήτησε και εξηγήσεις έγγραφες για ποιο λόγο θα πρέπει να παραιτηθούν λες και είναι κληρονομικό τους δικαίωμα οι θέσεις στη ΔΕΑΒ».

-Θα υπάρξει νέος νόμος για την αντιμετώπιση της βίας;
«Θα υπάρξει νομοσχέδιο για τον αθλητισμό. Αυτός ο νόμος εκ των πραγμάτων πρέπει να περιέχει και διατάξεις που σχετίζονται με τα ζητήματα της βίας».

-Για τα επεισόδια του αγώνα Καλλιθέας - ΑΕΚ, παρότι είχαν προαναγγελθεί συλλήψεις, δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Γιατί συνέβη αυτό;

«Ο κ. Μπάγεβιτς φερόμενος με μια αγνότητα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη κανενός. Αυτό όμως δεν συμβάλλει στη δίωξη. Εάν θέλουμε
  να προάγουμε το άθλημα θα πρέπει να επιθυμούμε την ποινική δίωξη όσων έχουν δημιουργήσει τραγικά γεγονότα. Δεν του αποδίδω κακή πρόθεση. Πίστευε ότι αν δεν ζητούσε την ποινική δίωξη κανενός στην ουσία θα καταλάγιαζε το πάθος. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Αν ζητούσε την ποινική δίωξη επί τόπου μπορούσαν να συλληφθούν και να πάνε στο αυτόφωρο κάποιοι άνθρωποι και επί τόπου να έχουμε μια διαφορετική κατάσταση. Εξ αυτού του λόγου σήμερα σχηματίζεται δικογραφία και οι κύριοι αυτοί θα οδηγηθούν εκεί που πρέπει. Η στάση του Μπάγεβιτς δεν βοήθησε στο να έχουμε αυτόφωρη διαδικασία».

-Τα περισσότερα γήπεδα δεν είναι κατάλληλα για την τέλεση αγώνων σύμφωνα με τον νόμο. Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα;

«Πρόθεση της πολιτείας είναι να δώσει τα γήπεδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δυνατόν το κεντρικό κράτος να ασχολείται με την καταλληλότητα των γηπέδων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα γήπεδα είναι χώροι που πρέπει να παράγουν κέρδος. Στο ΟΑΚΑ για παράδειγμα μπορούν να γίνουν εκδηλώσεις που να μη βάζουν το κράτος μέσα 31 εκατομμύρια. Το ΟΑΚΑ θα έπρεπε να δίνει στο κράτος».

-Έχετε τα αποτελέσματα του ελέγχου που έκανε η ΥΠΕΕ στις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ;

«Δική μας θέση είναι ότι δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με θέματα αδειοδοτήσεων των ΠΑΕ και ΚΑΕ, αν πάνε καλά τα οικονομικά τους και τα ασφαλιστικά τους. Υπάρχουν αρμόδια υπουργεία για να ασχοληθούν».

-Υπάρχει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού που ασχολείται...
«Δεν θα πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι δουλειά της ΓΓΑ να ελέγχει τα οικονομικά μιας ανώνυμης εταιρείας».

-Στη Δικαιοσύνη έχουν παραπεμφθεί η υπόθεση με την εκδήλωση της FIFpro και τα κατά την ΟΥΕΦΑ στημένα παιχνίδια των ελληνικών διοργανώσεων. Υπάρχει εξέλιξη;

«Είναι θέμα της Δικαιοσύνης και της βραδύτητας με την οποία λειτουργεί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα υπάρξει εξέλιξη, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι πνιγμένη στις υποθέσεις».

-Πότε θα είναι έτοιμο το ΟΑΚΑ;

«Στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου