Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ο Κόκκαλης και ο Αμπράμοβιτς

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης, αναμόρφωσε τον πειραϊκό σύλλογο στα 17 χρόνια που ήταν μεγαλομέτοχος, οδηγώντας τους "ερυθρόλευκους" σε συνεχόμενες κατακτήσεις τίτλων και το αγγλικό σάιτ Goal.com, σε αφιέρωμα που έκανε για τους πιο επιτυχημένους προέδρους που άλλαξαν την πορεία μιας ομάδας, τοποθετεί τον Κόκκαλη στην πρώτη δεκάδα μαζί με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, την οικογένεια Ανιέλι και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.



Το σχετικό αφιέρωμα έγινε από το Goal.com με αφορμή την επικείμενη πώληση της Λίβερπουλ, θέμα το οποίο κυριαρχεί στην αθλητική επικαιρότητα στο μεγάλο νησί και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλοι στην Αγγλία περιμένουν τις εξελίξεις με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των "κόκκινων", χαρακτηρίζοντάς το ως το deal της χρονιάς στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Το αγγλικό σάιτ έχει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού στην όγδοη θέση της δεκάδας και αναφέρει χαρακτηριστικά: "Μπορεί ν' άλλαζε τους προπονητές σαν πουκάμισα, αλλά ελάχιστοι μπορούν ν' αμφισβητήσουν την επιρροή που είχε στον Ολυμπιακό ο Σωκράτης Κόκκαλης. Οταν ανέλαβε την προεδρία, η ομάδα βρισκόταν στο όριο, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.
Ομως ο Κόκκαλης δούλεψε για ν' αναμορφώσει οικονομικά αλλά και αγωνιστικά την ομάδα. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κόκκαλη τη σεζόν 1996-1997 και ακολούθησαν έντεκα ακόμα, πριν αποφασίσει να πουλήσει την πλειοψηφία των μετοχών στον μεγαλοεφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη το περασμένο καλοκαίρι. Εξακολουθεί πάντως να έχει στα χέρια του το 13% των μετοχών και παραμένει πρόεδρος της ομάδας".
1. Ρόμαν Αμπράμοβιτς
"Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος πήρε την απόφαση να αγοράσει την Τσέλσι, επενδύοντας στο αγγλικό ποδόσφαιρο, έπειτα από μια νίκη των Λονδρέζων επί της Λίβερπουλ με 2-1 το 2003. Εδωσε 140 εκατ. λίρες πριν από επτά χρόνια για να ξεχρεώσει η Τσέλσι και με τα χρήματά του παρείχε τη δυνατότητα στους Λονδρέζους να γίνουν μια από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκοσμίου ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια".
2. Σίλβιο Μπερλουσκόνι
"Ο Ιταλός πρωθυπουργός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της Μίλαν, αναλαμβάνοντας τα ηνία του συλλόγου το 1986. Η ενασχόληση του μεγιστάνα των ιταλικών μίντια με τους ''ροσονέρι'' έδωσε στην ομάδα του Μιλάνου τη χαμένη αίγλη του παρελθόντος και επί ημερών του Μπερλουσκόνι στην προεδρία του συλλόγου η Μίλαν δημιούργησε μια πολύ μεγάλη ομάδα που κυριάρχησε στα τέλη της δεκαετίας του '80, αλλά και τη δεκαετία του '90, έχοντας στις τάξεις της παίκτες όπως ο Γκούλιτ, ο Φαν Μπάστεν και ο Ράικαρντ".
3. Οικογένεια Ανιέλι
"Μία από τις πλέον ισχυρές οικογένειες στην Ιταλία και μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητή σε όλη τη χώρα, λόγω των χιλιάδων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους Ανιέλι. Η δημοφιλής οικογένεια της γειτονικής χώρας έχει υπό τον έλεγχό της τη δημοφιλέστερη ιταλική ομάδα, τη Γιουβέντους, η οποία έχει στην τροπαιοθήκη της τα περισσότερα πρωταθλήματα. Η οικογένεια Ανιέλι ασχολείται με τα διοικητικά της Γιούβε από το 1926".
4. Ρούπερτ Μέρντοχ
"Ο Αυστραλός μεγιστάνας των μίντια προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να πάρει υπό τον έλεγχό του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ηταν το 1998 όταν έκανε την προσφορά ρεκόρ των 623 εκατ. λιρών αλλά η αγορά δεν προχώρησε λόγω των πολλών αντιδράσεων των οπαδών του αγγλικού συλλόγου. Λίγες μέρες αργότερα και η αγγλική κυβέρνηση έβαλε stop στην ιστορία με την αιτιολογία πως η συγκεκριμένη αγορά ήταν αντίθετη με τους κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά".
5. Ζέλικο Ραζνάτοβιτς
"Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες αλλαγές ιδιοκτησίας στο χώρο του ποδοσφαίρου ήταν αυτή της Ομπιλιτς, η οποία πέρασε στα χέρια του Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστού και ως ''Αρκάν''. Ο Ραζνάτοβιτς πήρε στα χέρια του την Ομπιλιτς το 1996.
6. Σαμίρ Χαμάμ
«Ξόδεψε πολλά χρήματα όταν ανέλαβε τη Γουίμπλεντον και η συγκεκριμένη ομάδα δεν ήταν τυχαία επιλογή, καθώς ο Χαμάμ αγαπούσε πολύ το τένις. Εμεινε στην προεδρία του συλλόγου για επτά χρόνια και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 1988 απέναντι στη Λίβερπουλ. Οταν πήρε τις μετοχές της ομάδας, η Γουίμπλεντον έπαιζε στις τελευταίες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου και την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Αργότερα πούλησε τις μετοχές του και ανέλαβε την Κάρντιφ Σίτι».
7. Μανουέλ Λοπέρα
«Ο Λοπέρα ανέλαβε την προεδρία της Μπέτις στις αρχές της δεκαετίας του '90 για να σώσει την αγαπημένη του ομάδα, η οποία κινδύνευε με υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία. Ξόδεψε αρκετά χρήματα και έκανε σημαντικές μεταγραφές, όπως αυτή του Ντενίλσον το 1998. Επί της προεδρίας του η ομάδα έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ και κέρδισε το Κύπελλο Ισπανίας. Είχε, όμως, πολλές κόντρες με τους οπαδούς της Μπέτις».
9. Τζίτζι Μπεκάλι
«Η απάντηση των Ρουμάνων στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Μπεκάλι πήρε την πλειοψηφία των μετοχών της Στεάουα το 2003 και έχει μέχρι στιγμής αλλάξει 13 προπονητές. Επί των ημερών Μπεκάλι στην προεδρία του συλλόγου η Στεάουα έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων».
10. Ελτον Τζον
«Ο μεγάλος Αγγλος τραγουδιστής ανέλαβε τα ηνία της Γουότφορντ το 1976 και μέσα σε πέντε χρόνια την οδήγησε από την τέταρτη στην πρώτη κατηγορία. Μάλιστα, την πρώτη της χρονιά στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου η Γουότφορντ τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω απ' την πανίσχυρη Λίβερπουλ. Ο Ελτον Τζον πούλησε τις μετοχές του το 1987 και αργότερα επέστρεψε στην ομάδα έχοντας τον τίτλο του ισόβιου προέδρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου