Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Γυναίκα ξαναβρήκε τη φωνή της χάρη σε σπάνια μεταμόσχευση λάρυγγα

Η Μπρέντα Γιένσεν μαζί με την ιατρική ομάδα που της χάρισε τη φωνή της




Λος Αντζελες
Τη φωνή της κατάφερε να επανακτήσει, ύστερα από 11 χρόνια, μία 52χρονη γυναίκα στην Καλιφόρνια, χάρη στην επιτυχημένη μεταμόσχευση λάρυγγος στην οποία υποβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.


Δεκατρείς ημέρες μετά την επέμβαση, η 52χρονη Μπρέντα Γιένσεν κατάφερε να ψελλίσει τα πρώτα της λόγια: «Καλημέρα. Θέλω να πάω στο σπίτι μου».

Η αποκατάστασή της διήρκεσε αρκετό διάστημα και χθες, Πέμπτη, συναντήθηκε για πρώτη φορά με ολόκληρη την ομάδα των ιατρών της.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Γιένσεν έχασε τη φωνή της το 1999, στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Από τότε, μιλούσε μόνο με τη βοήθεια ηλεκτρονικής συσκευής, ανέπνεε μέσω τραχειοτομής, ενώ είχε χάσει τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης.

Οι γιατροί είπαν ότι η Γιένσεν ήταν ιδανική αλλά και σπάνια περίπτωση για μεταμόσχευση λάρυγγος ή φωνητικών χορδών, γιατί είχε ήδη λάβει μοσχεύματα νεφρού και παγκρέατος το 2006 και δεχόταν φαρμακευτικό σχήμα, που αποτρέπει την αποβολή τους από τον οργανισμό.

Ο κίνδυνος της αποβολής από τον οργανισμό, του μοσχεύματος, μαζί με την δυσκολία της επέμβασης στην περιοχή του λάρυγγος με τα περιπλεκόμενα νεύρα, είναι που κάνουν παρόμοιες μεταμοσχεύσεις αρκετά σπάνιες, ανέφεραν οι γιατροί.

Η μοναδική άλλη καταγεγραμμένη περίπτωση ήταν στην Κλινική Κλίβελαντ του Οχάιο, το 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου