Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Κίνδυνος να κλείσει το Κάστρο τον Ιούνιο,τι άλλο μας περιμένει???




Σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει με τη φύλαξη του Κάστρου του νησιού μας, αφού η 20η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει μείνει με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί για την κάλυψη της συγκεκριμένης ανάγκης, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο είτε να μην ανοίξει το καλοκαίρι το Μεταβυζαντινό Μουσείο, είτε να κλείσει το Κάστρο τον Ιούνιο, γεγονός που εφόσον συμβεί θα έχει αντίκτυπο στον τουρισμό.

Χθες το πρωί, ο Αντιπεριφερειάρχης, Διονύσης Μυλωνάς, συναντήθηκε με τον νέο Διευθυντή του Μουσείου, κ. Χουλιαρά, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.
“Τονίζω ότι το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία του κ. Χουλιαρά, ο οποίος πραγματικά είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ζήτημα. Έχει έρθει από τα Γιάννενα και με τις πράξεις του αποδεικνύει ότι όποιος έχει διάθεση για προσφορά το κάνει, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Κάποιοι άλλοι, όμως, κρύβονται πίσω από δικαιολογίες, και ισχυρίζονται, ψευδώς, ότι δεν τους καλώ στις συναντήσεις που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου. Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν πρόκειται να σταθώ σε μικροψυχίες, γιατί αυτό που προέχει είναι η επίλυση των προβλημάτων. Ο κ. Χουλιαράς, λοιπόν, με ενημέρωσε ότι υπάρχει τραγική έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην έχει υπαλλήλους για τη φύλαξη του Κάστρου. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Κρατικής Διοίκησης, Τάσο Αποστολόπουλο, όμως βρισκόταν καθ΄ οδόν για την Αθήνα και έτσι συνομίλησα με τον Διευθυντή του γραφείου του, ο οποίος μου είπε πως μπορεί να βρεθεί λύση. Η Αποκεντρωμένη Κρατική Διοίκηση θα στείλει 80 άτομα για τη φύλαξη των κάστρων στις περιοχές της αρμοδιότητάς της, συνεπώς μπορεί να επωφεληθεί και η Ζάκυνθος από αυτήν την εξέλιξη. Θα στείλω έγγραφο στον κ. Αποστολόπουλο απ΄ τον οποίο θα ζητώ και επίσημα τη στελέχωση με προσωπικό του Μεταβυζαντινού Μουσείου και, ως εκ τούτου, θεωρώ ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, θα ξεπεραστεί” ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.
Να προστεθεί πως η 20η Εφορεία πέρα από φύλακες, θέλει την πρόσληψη αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων, μιας και υπάρχουν σε εκκρεμμότητα αρκετές μελέτες, που αφορούν πολιτιστικά μνημεία του τόπου μας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, λοιπόν, είναι απαραίτητο να εγκρίνει αυτές τις προσλήψεις, διότι είναι κρίμα να παραμένουν εγκαταλελειμμένα τα μνημεία, τα οποία έχουν ιστορική και πολιτιστική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου